Top 5: Koen-Willem Toering (Woost)

Top 5: Koen-Willem Toering (Woost)

Onder Invloed is celebrating it’s 2,5 years anniversary. One part of the celebrations is this new section in which musicians will give you their Top 5 of best songs. Including a personal story behind the song. There will be a new Top 5 online every day in January. Read the stories, watch the videos and listen to the songs in our Spotify playlist. Episode 4: Koen Willem Toering (Woost).

DSC 0016

Het is wintertijd én ik heb eigenlijk niet zoveel met dit soort lijstjes, want dat verschilt bij mij per dag, met m’n moodswings. Dus ik heb maar voor het thema ‘liedjes om bij te huilen’ gekozen. Omdat dat bij de tijd van het jaar past. Ik ben zelf de laatste tijd ook veel meer in de stemming om met muziek mee te huilen dan om met muziek mee te dansen. Niet uit verdriet, maar uit melancholie. Of geluk. Gaat ie dan.

1. John Lennon / The Beatles – Real Love
Als je de hele Anthology van The Beatles hebt uitgekeken, word je vervolgens getracteerd op dit toetje. Een nummer dat bij mij binnenkomt als een bom. Geldt trouwens voor alle liedjes. Ik had ook het hele oeuvre van dit bandje kunnen kiezen. Bijvoorbeeld andere favorieten van me als ‘For No One’, ‘Happiness Is A Warm Gun’, ‘Here, There And Everywhere’ en ga zo maar door. Deze keuze is ook gebaseerd op wat nu prettig is om naar te luisteren. Wintertijd. Geldt overigens ook voor alle liedjes.

2. Death Cab For Cutie – What Sarah said
Ik heb ‘Plans’ van Death Cab For Cutie pas twee jaar geleden voor het eerst gehoord en ook deze plaat sloeg in als een bom. Vooral het liedje ‘What Sarah Said”. Tekst is lichtelijk ongrijpbaar, maar er komen een paar prachtige zinnen en beeldspraken voorbij. Het begin van dit nummer is zo filmisch en sferisch. Zou een soundtrack kunnen zijn van een film waar je aan het eind nog vijf minuten overdenking nodig hebt om het te bevatten. En dat zou dan dit liedje kunnen zijn.

3. The Smashing Pumpkins – Galapagos
Wederom een band waarvan ik het hele oeuvre fantastisch vind met weinig uitzonderingen. Ook hier zou ik nog een hele lijst favoriete nummers kunnen noemen. Ik heb voor ‘Galapagos’ gekozen, omdat dit nummer voor mij de winter van ’95/’96 vertegenwoordigt. Een winter met m’n eerste liefde, m’n eerste live concerten buiten Stadskanaal (Levellers in de Oosterpoort), m’n eerste bandje en ga zo maar door. Ook al draai ik dit nummer in de zomer, dan nog zit ik onmiddellijk met m’n kop in de sneeuw. ‘Mellon Collie And The Infinite Sadness’ vind ik een meesterwerk en past voor mij in het rijtje ‘White Album’, ‘Wish You Were Here’ en ‘Joshua Tree’.

4. Sufjan Stevens – John Wayne Gacy, Jr
Ik wil heel graag Sufjan Stevens noemen in dit lijstje, omdat ik hem een van ‘s werelds beste artiesten vind op dit moment. Dat was hij al ten tijde van bijvoorbeeld dit nummer, maar zeker toen zijn laatste plaat uitkwam, was ik verrast door de volledig andere richting die hij in durft te gaan. Prachtig dat er nog artiesten zijn die dat durven tussen al die eenduidigheid en duidelijkheid die tegenwoordig wordt tentoongespreid vanwege het enorme aanbod. Dit liedje vind ik een van z’n toppers, om het zo maar eens te noemen. Het gaat over een seriemoordenaar.

5. Neil Young – Don’t Let It Bring You Down (Live At Massey Hall)
De cd ‘Live At Massey Hall’ is werkelijk fenomenaal. Prachtig gezongen, alles klinkt fantastisch. Ook weer een artiest waarvan ik nog veel meer nummers had kunnen noemen, maar dit nummer springt er uit, zeker in het huidige thema. Het is vooral grappig dat Neil Young de één na de andere klassieker inzet, terwijl die niet worden herkend door het publiek. ‘Harvest’ kwam pas na dit concert uit. Het nummer ‘Don’t Let It Bring You Down’ staat op mijn favoriete album van Neil Young – ‘After The Gold Rush’.

——————————————————–
Visit Woost’s website.
You can also listen to the original versions, and some cover versions, of these songs in the Onder Invloed Spotify playlist.