Top 5: Carol van Dyk (Bettie Serveert)

Top 5: Carol van Dyk (Bettie Serveert)

Onder Invloed is celebrating it’s 2,5 years anniversary. One part of the celebrations is this new section in which musicians will give you their Top 5 of best songs. Including a personal story behind the song. There will be a new Top 5 online every day in January. Read the stories, watch the videos and listen to the songs in our Spotify playlist. Episode 6: Carol van Dyk (Bettie Serveert).

IMGP0073

1. Ramones – I Wanna Be Sedated
Joey Ramone is mijn ‘all-time-hero’. Eind jaren 80 was ik er bijna van overtuigd dat ‘de muziek’ ten dode was opgeschreven, totdat ik (een beetje laat) de Ramones ontdekte. Ik denk dat ik in m’n hart altijd een punker zal blijven en dit nummer heeft grote invloed gehad op mij toen ik ‘Deny All’ schreef.
Een stukje tekst van ‘Kid’s Allright’ is een homage aan het Ramones liedje ‘Beat Up The Brat’, alleen heb Ik het woord ‘brat’ vervangen met ‘cat’.

2. Dusty Springfield – Son Of A Preacher Man
Het ultieme ‘make out’ nummer. Super sexy gezongen, zwoele blazers, coole backing vocals: helemaal perfect! Dusty heeft het in september 1968 opgenomen en een grote hit gescoord. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Aretha Franklin het zou zingen, maar zij wees het af. Pas nadat ze Dusty’s versie hoorde heeft ze alsnog een eigen versie uitgebracht. Ik ben altijd een grote fan geweest van oude soul en ik denk dat daar een klein beetje van is doorgesijpeld in de muziek van Bettie. Dusty is een van m’n favorieten. Helaas, de enige twee overeenkomsten die ik met haar heb: ze was erg verlegen en zag bijna niks zonder leesbril.

3. Broken Social Scene – Cause=Time
Zeer hypnotiserend liedje. Ze spelen gemiddeld met 10 man op het podium en zien toch kans om er geen complete muzikale chaos van te maken! Ze zijn een van de beste live bands die ik ooit heb gezien en hun live-mixer is duidelijk een ‘deel’ van de band. Bij de shows die ik heb mogen zien/horen viel de extreme mix erg op: drums die van links naar rechts werden gepanned, over-de-top effecten, super!

4. De Artsen – She’s In Love
Zwaar ondergewaardeerde Nederlandse band uit de jaren ’80. Uiteraard ben ik bevooroordeeld, omdat ik hun live-mixer was. De optredens van De Artsen waren OF heel erg goed OF heel erg slecht: er was schijnbaar geen middenweg. Zelf omschreven zij hun muziek als ‘monotone hits over meisjes, jongens, verf en dieren’. Dit liedje heeft een onmogelijke tegendraadse groove: de melodie zit ‘m vooral in het spel van Peter (gitaar) en Herman (bas). Joost Visser’s teksten waren grillig en ontleenden hun vorm aan een zelfgecreëerde magische wereld. Zijn mooiste tekst ooit (uit ‘Miss Understood’): ‘From the van’s window, with eyes closed, are a few Rothko paintings I ravished the most, if my eyelids were film, they could be exposed’.

5. Blood Red Shoes – Say Something, Say Anything
Een van de beste nieuwe bands van het afgelopen decennium. Ik heb ze een paar jaar geleden voor het eerst in de Paradiso gezien en ik was totaal overdonderd. Massief! Het is voor mij volstrekt onbegrijpelijk waarom deze band nog niet wereldberoemd is. Moge 2011 voor hen een welverdiende totale doorbraak brengen.

——————————————————–
Visit Bettie Serveert’s website.
You can also listen to the original versions, and some cover versions, of these songs in the Onder Invloed Spotify playlist.