Into The Great Wide Open 2013 (update)

Into The Great Wide Open 2013 (update)

UPDATE 3 SEPTEMBER 2013: Meindert Talma, Keaton Henson & Leine bevestigd

Onder Invloed is het project van journalist Matthijs van der Ven. Sinds 2008 filmt hij een groot aantal internationale en Nederlandse muzikanten die hun favoriete nummers coveren in sessies en bij live-avonden optreden. In 2012 verscheen er ook een boek bij uitgeverij L.J. Veen. Tijdens festival Into The Great Wide Open op Vlieland komen voor het derde jaar achtereen muzikanten spelen en praten over hun invloeden met Gijsbert Kamer (o.a. de Volkskrant).

Zaterdag
Op zaterdag 7 september zijn Meindert Talma en Theo Sieben op het Naar Buiten podium te gast om te praten over hun invloeden, inspiratiebronnen en projecten van de laatste tijd. In de interviews is er speciale aandacht voor traditionals; liedjes die zo oud zijn, dat de auteur vaak onbekend is. Niet zelden zijn ze honderden jaren lang mondeling overgebracht van generatie op generatie. Hoe verder je speurt in de invloeden van muzikanten, hoe meer traditionals je zult aantreffen. Zowel Talma als Sieben nam al eens traditionals op voor een album. Terwijl Theo Sieben zich meer interesseert in traditionals uit de Verenigde Staten en ze in het Engels zingt en zijn partner en violiste Judith Kolen juist van de Ierse traditionals en tunes is, vertaalt Talma ze naar het Nederlands. Beiden brengen ze enkele traditionals live ten gehore.

gwo2 Theo Sieben & Meindert Talma

Van Meindert Talma verschijnt begin oktober Kelderkoorts, het 1e deel van Talma’s roman/albumcyclus Nederlands Onbekendste Popster, een gezamenlijke uitgave van Uitgeverij Passage en Excelsior Recordings. Talma beschrijft daarin zijn carrière als muzikant en schrijver, en bezingt zijn herinneringen met de van hem bekende droogkomische humor. Theo Sieben speelt al jaren als gitarist bij Paulusma (de band van Daryll-Ann zanger Jelle Paulusma), in theaterproducties en schitterde op het album Traditionals II, een initiatief van Onder Invloed. Nog veel belangrijker; Sieben bracht twee schitterende soloalbums uit in evenveel jaren, Until Grass (2011) en Invite To Dance (2012). Twee muzikanten die hun sporen dus al ruimschoots hebben verdiend.

Zondag
Zondag 8 september wordt er wat minder gepraat en iets meer gespeeld. Verschillende acts passeren de revue en spelen na een kort gesprek met Gijsbert Kamer speciaal voor deze gelegenheid twee covers en één eigen liedje.

Keaton Henson singer-songwriter and artist Keaton Henson | Photo credits

De Engelse dichter en zanger Keaton Henson opent het bal, gevolgd – in willekeurige volgorde – door Eefje de Visser, kersverse DWDD-huisband Tangarine, Leine (van Klarälven), Theo Sieben en Saint Helena Dove (ook bekend als zangeres bij Broeder Dieleman). Allemaal zullen ze speciaal voor deze gelegenheid hun invloeden blootleggen door bijzondere optredens. Niet te missen dus.

Onder Invloed vindt op zaterdag plaats tussen 11.30 uur en 13.30 uur en zondag van 12.00 uur tot 14.00 uur op het Naar Buiten-podium.

Kijk op itgwo.onderinvloed.com voor videobeelden van eerdere edities op Vlieland, met o.a. Marike Jager, Anne Soldaat, Janne Schra, Lucky Fonz III, Lucky Fonz III, The Black Atlantic, Bettie Serveert, Alamo Race Track, The Kik, Kim Janssen en Case Mayfield. Voor foto’s ga je naar facebook.com/onderinvloed.