Download: Perfect OnderInvloed.com

Download: Perfect OnderInvloed.com

‘Perfect’ is een initiatief van Niels ‘Eerste Hulp Bij Plaatopnamen‘ Aalberts en Wilbert ‘Het Zesde Vlak‘ Leering. Een reeks verzamelalbums met de beste vloervullers, Joni Mitchell-liedjes, liedjes uit 2008 en nu liedjes uit Onder Invloed sessies in 2008. Een gratis download, inclusief artwork, gemaakt door Wilbert. Veel plezier ermee. | English translation will follow soon.

perfectonderinvloedcover“Maandagavond, 00:26 uur. In de trein terug naar Utrecht vanuit Amsterdam, na een avond lang filmen, muziek luisteren en lachen met Otto Wichers, oftewel Lucky Fonz III. Het is vijftien uur geleden dat ik van huis ging naar mijn werk, om vervolgens meteen door naar de hoofdstad te reizen voor de sessie met Otto. Over een uur ben ik thuis. Weer 7 uur later gaat de wekker (dEUS – What We Talk About) om weer te werken.

Eigenlijk ben ik een idioot. Het avondeten was een broodje op het station en een blikje cola. Vrije tijd heb ik niet; na een dag lang naar de laptop staren, heb ik weer een avond door een klein schermpje op twee videocamera’s beleefd. Maar wat is het elke keer weer leuk, goede muzikanten hun favoriete liedjes horen spelen. Soms verlegen, soms bang het te verkloten, maar altijd met de bedoeling het zo mooi mogelijk te doen.

Het begon zo simpel; 1 camera, 1 jongen met een akoestische gitaar in een woonkamer langs het spoor in Utrecht. Lukas Batteau speelde U2’s Love Is Blindness zo mooi, dat het ongeloofwaardig was dat hij het liedje slechts een dag eerder voor het eerst oefende. Sindsdien ‘ben ik overal geweest en heb ik alles wel gezien’. Dat leest negatiever en arroganter dan het bedoeld is. Wat ik bedoel, is dat in 2008 hele verschillende sessies voorbij zijn gekomen, met diverse muzikanten en op bijzondere locaties.

Closer To Curtis speelde Joy Division in de studio van Maarten Besseling, perfect opgenomen, en nog gemixed en gemasterd ook. Davie Lawson deed het in de open lucht, een achtertuin vol grassprieten die getuigden van maandenlang achterstallig onderhoud, Bijlmerse buren die vanaf balkonnetjes meegenoten en nog dezelfde dag filmde ik This Leo Sunrise, die het ‘gewoon’ in de woonkamer deden, onder de voelbare dreiging van een overenthousiaste kat. Of Tim Knol, aan de Oudegracht, juist op de dag dat alle kersverse eerstejaars studentes hun introductieweek luister bijzetten door middel van een grachtentochtje. Hij versierde ze stuk voor stuk, die Tim. Zonder het te willen of weten.

De Perfect OnderInvloed.com. Het zijn 21 liedjes, van 21 sessies, met 21 unieke verhalen en herinneringen. Of het nu Nobody Beats The Drum in Amsterdam, Charlie Dée of Alamo Race Track op de Parade, The Redwalls in de bovenzaal van de Paradiso, Bettie Serveert in EKKO, of Maurits Westerik in de prachtige, grootse St. Willibrordkerk in Utrecht was. Ze deden allemaal hun best en deden hun helden meer dan eer aan.

Het doel van Onder Invloed is het ontdekken van ‘nieuwe oude muziek’. Merken wie de muzikanten van nu hebben beïnvloed. Van Dylan en Young via The Beatles en Leonard Cohen naar Velvet Underground, Joni Mitchell, The Clash en diezelfde Lucky Fonz III.

Een klein ideetje dat begon tijdens een dronken nacht in Budapest, tijdens Sziget 2007, begint heel langzaam uit te groeien naar iets moois. Iets moois, dat hopelijk ook een klein beetje leerzaam blijkt. En steeds meer uit de hand loopt. Namen die ik tot voor kort slechts in iTunes voorbij zag komen, staan opeens voor mijn nietige cameralens. Ook in 2009. Dat is prachtig, maar wat ook best mooi is, is deze Perfect OnderInvloed.com, een overzicht van de sessies uit 2008.”

HIER voor Mac, HIER voor PC.