Top 5: Bertolf

Top 5: Bertolf

Onder Invloed is celebrating it’s 2,5 years anniversary in the month January. One part of the celebrations is this new section in which musicians will give you their Top 5 of best songs. Including a personal story behind the song. There will be a new Top 5 online every day in January. Read the stories, watch the videos and listen to the song in our Spotify playlist. Episode 1: Bertolf.

[Some Top 5’s might be in Dutch, like this one. please use Google Translate or just watch the videos.]

DSC 0981

1. The Beatles – Mother Nature’s Son
Mijn liefde voor The Beatles begon met 3 liedjes in een muziekles op de middelbare school die handelde over het “Paul is dead” gerucht. In die les hoorde ik ‘A Day In The Life’, I’m The Walrus’ en ‘Blackbird’. Ik was helemaal gegrepen, en begon platen te lenen van mijn gitaarleraar. Toen kwam ik erachter dat er op The White Album gewoon nog een ‘Blackbird’ stond, maar dan nog mooier.

Het typische McCartney strummetje, zijn hele lichte, subtiele zang, het schitterende arrangement van George Martin. Dit nummer staat vandaag eerste in m’n Beatles Top 100. Maar dat is morgen weer anders.

2. The Band – Whispering Pines
Ik zit heel erg in een The Band fase op het moment. Ik verslind hun muziek echt. Dit is een prachtig liedje van hun tweede plaat ‘The Band’. Gezongen door Richard Manuel. Zo breekbaar, zo verdrietig. Echt hartverscheurend.

3. Radiohead- Fake Plastic Trees
The Bends was mijn grote pubertijd plaat. Kwam uit in ’95 geloof ik, ik was 15. Thom Yorke is qua akkoorden en melodielijnen van grote invloed op hoe ik zelf schrijf. Vooral het moment dat Yorke overslaat in kopstem heb ik altijd magisch gevonden. En het prachtige Dmaj7/F# akkoord.

4. Rufus Wainwright- I Don’t Know What It Is
Wat mij betreft een van de allerbeste liedjes ooit geschreven. Elton John is dat met me eens, maar ik weet niet of ik daar nu blij mee moet zijn. Rond 2004 had ik nog nooit van Rufus gehoord, maar Tije Oortwijn van de band `Cafebar 401` zei mij dat ik hem echt moest checken, omdat mijn zang hem een beetje deed denken aan Dhr. Wainwright. Toen ik de cd ‘Want 2’ vervolgens voor mijn verjaardag kreeg van mijn trouwe bassist Rutger Renden, was ik gelijk helemaal verkocht. De akkoorden van dit lied zijn zo mooi en complex, dat ik nog steeds geen idee heb wat er allemaal gebeurt. En dat moet eigenlijk altijd zo blijven.

5. Vijf liedjes, lastig hoor. Nu heb ik nog maar 1 plaats over.
Wat me nu het eerst te binnen schiet is ‘You Only Call Me When You´re Drunk’ van Ed Harcourt. Ik zit nu in een grote Ed Harcourt periode, ontdek hem net. Dus eigenlijk mag ik hem geen invloed noemen. Wel een prachtig liedje overigens. Misschien moet ik echt nog een bluegrass liedje noemen. Omdat ik daar toen ik heel jong was heel erg door ben beïnvloed. Ik kies ‘Weary Blues from Waiting’, een song van Hank Williams, in de uitvoering van Tim O’Brien en Darell Scott. Twee van mijn meest favoriete zangers.

Met excuses aan alles wat ik ook heel mooi vind, maar niet heb genoemd.
——————————————————–
Visit Bertolf’s website.
You can also listen to the original versions, and some cover versions, of these songs in the Onder Invloed Spotify playlist.