Top 5: Jelle Paulusma

Top 5: Jelle Paulusma

Onder Invloed is celebrating it’s 2,5 years anniversary. One part of the celebrations is this new section in which musicians will give you their Top 5 of best songs. Including a personal story behind the song. There will be a new Top 5 online every day in January. Read the stories, watch the videos and listen to the songs in our Spotify playlist. Episode 10: Jelle Paulusma.

IMGP002130
Photo: Brechtje Keulen

1. The Doors – Yes, The River Knows
Ik ben niet zo van de nummers aller tijden. Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar platen, naar bands. The whole deal. The Doors hebben geweldige platen gemaakt. Een inventieve, spannende en botergeile rockgroep. En ik had van alles kunnen kiezen, maar ik kies voor dit nummer met Morrison in de rol van crooner. Een ballade van een betoverende schoonheid van 2.35 min dat het hele universum vult. Eigenlijk is The Doors een jazzgroep.

2. Gordon Lightfoot – If You Could Read My Mind
Dit nummer uit 1971 ken ik in verschillende uitvoeringen. Van mijn ouders heb ik de originele versie meegekregen, maar de allermooiste vind ik toch die van Johnny Cash op zijn American Recordings. Door de naaktheid van die uitvoering, hoor je hoe schitterend de tekst is. Wat mij betreft een van de allermooiste liefdesliedjes ooit. Die tekst is tijdloos en leert dat een goed lied meer is dan een toffe tune.

3. Carole King – So Far Away
Over tijdloze liefdesliedjes gesproken. Van haar plaat Tapestry (1971). Ook tijdloos. Ik denk dat iedereen wel een nummer van Carole King kent, maar dan misschien in de uitvoering van anderen. Denk Rene Froger met You’ve Got A Friend, het lied dat zij schreef samen met Gerry Goffin. Maar vaak doet zo’n soort zanger veel te hard z’n best om het zo mooi mogelijk te zingen. Bij Carole King komt het recht uit de ziel. Ik zie Adele een beetje als haar belangrijkste erfgenaam. Luister maar eens naar Make You Feel My Love uit 2008, een nummer geschreven door Bob Dylan.

4. Iggy Pop – Lust For Life
Maar dat is misschien eerder jeugdsentiment. Dat kwam ff keihard binnen bij TopPop eind jaren zeventig tussen al die slikke discomuziek. (Nu vind ik die discomuziek wel te gek, toen niet. Je moest immers een beetje aan je cool denken hè). Iggy is ook van The Stooges, zo leerde ik later, struinend door de platenbakken van de schooldiscotheek. Te gekke band. Nu niet meer. Die laatste show op Lowlands leek wel wat op American Wrestling met Hulk Hogan. Echt lachwekkend. Ik heb met open mond, het schaamrood op de kaken, zitten kijken.

5. KRS one – Gimme Da Gun
Uit 2006. Ik ken die plaat uit m’n kop. De cd-speler in m’n auto wil ‘m niet meer uitspugen. Al twee jaar luister ik alleen maar naar die cd. Ik zit vaak in de auto. ‘You don’t wanna do that son, come on now gimme da gun’. Tot grote ergernis van een deel van m’n band. Of de radio aan mag… Sure, als je het leuk vindt om naar plat gecompreste, dynamiekloze worsten te luisteren… Doe mij dan maar liever een dikke beat met een pissed off brother. Goeie energie en ook nog eens het besef waar hip hop ook alweer om begonnen was.

[audio:http://play.last.fm/preview/110493091.mp3]

Anyhow, vraag me morgen nog eens, en ik kom met vijf totaal andere titels. Ik heb namelijk een hele hoop nummers allertijden.

——————————————————–
Visit Paulusma’s website.
You can also listen to the original versions, and some cover versions, of these songs in the Onder Invloed Spotify playlist.