Onder Invloed in de bioscoop

Onder Invloed in de bioscoop

Goed nieuws voor wie van muziek en film houdt. In juni organiseert Onder Invloed in samenwerking met het Amsterdamse filmhuis Kriterion vier bijzondere avonden, waarbij muziekfilms worden vertoond voorafgegaan door beelden uit Onder Invloed-sessies. Dit alles op het grote scherm. Vier Nederlandse muzikanten – waarvan drie uit het boek – zijn gevraagd een favoriete muziekfilm te selecteren. Elke maandag in juni moet je dus in Amsterdam zijn. Lees hieronder het persbericht.

My apologies for the English readers amongst you, this post is in Dutch. It’s about four nights in an Amsterdam cinema hosted by us in June.

Afbeelding 12

‘Muziekclassics in Filmtheater Kriterion’
Muzikanten kiezen muzikale Moderne Klassiekers, i.s.m. Onder Invloed

Elke maandagavond in juni | 22:00u | €5,-

Over muziek zijn prachtige films gemaakt; de twee gaan dan ook fantastisch samen. Of het nu gaat om een concertregistratie door de creatieve ogen van een regisseur, een biografie van een mystiek artiest of een klassiek filmverhaal met muziek als hoofdingrediënt; film geeft muziek nét die extra diepte. Zeker als op een groot scherm en met bioscoopgeluid.. Kriterion liet voor haar maandelijkse Moderne Klassieker-programma MAURITS WESTERIK, JANNE SCHRA, LUCKY FONZ III en TIM KNOL hun meest favoriete muziekfilms uitkiezen, en presenteert samen met het videoproject Onder Invloed vier héél bijzondere muziek-avonden.

Verwacht vier totaal uiteenlopende films (dat krijg je nu eenmaal, met vier eigenzinnige gastprogrammeurs), en een bommetjevol randprogramma. Zo zullen de gastprogrammeurs hun keuze toelichten, zijn er sessies te zien op het witte doek (opgenomen door Onder Invloed), en met een beetje geluk treedt de artiest ter plekke akoestisch op. Daarnaast is er in de foyer van Kriterion de hele maand een foto-expositie te zien van Tom Roelofs, die voor het in januari verschenen boek ‘Onder Invloed’ van Van der Ven zeventien Nederlandse artiesten prachtig portretteerde.

Onder Invloed (www.onderinvloed.com) is het geesteskind van muziekjournalist Matthijs van der Ven, die al jarenlang opnames maakt van internationale muzikanten die hun favoriete bands coveren. Per avond zal hij opnames selecteren uit zijn rijke collectie, en deze op het witte doek vertonen.

4 JUNI: Maurits Westerik kiest: DON’T LOOK BACK (1967)
R: D.A. Pennebaker, VS, 96’
C: Bob Dylan, Joan Baez, Donovan
In de jaren ’60 is Bob Dylan nog een onbevangen troubadour, en deze zinderende documentaire van grootheid Pennebaker volgt Dylan tijdens een concerttour in het Verenigd Koninkrijk. Met een aantal zeer bekende scénes, en bovenal een overdonderende Bob Dylan.

11 JUNI: Janne Schra kiest: ALMOST FAMOUS (2000)
R: Cameron Crowe, VS, 122’
C: Billy Crudup, Kate Hudson, Frances McDormand
De jonge Russell wil in de jaren ’60 maar één ding: popjournalist worden voor het toonaangevende Rolling Stone magazine. Het blad stuurt hem mee op tour met de band Stillwater, een reis die Russell’s leven voor altijd verandert. Prachtige en swingende coming-of-age film.

18 JUNI: Lucky Fonz III kiest: MONTEREY POP (1968)
R: D.A. Pennebaker, VS, 78’
C: Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Simon & Garfunkel
Woodstock kent iedereen, maar Monterey Pop is minder bekend. Totaal onterecht, want dit popfestival (vóór Woodstock) had misschien wel de allerbeste line-up ooit. Fantastisch verfilmd door legende D.A. Pennebaker (zie 4 juni). Must-see!

25 JUNI: Tim Knol kiest: SCHULTZE GETS THE BLUES (2003)
R: Michael Schorr, DE, 114’
C: Horst Krause, Harald Warmbrunn, Karl-Fred Müller
De gepensioneerde Oost-Duitser Schultze is een gepassioneerd polka-muzikant, die per ongeluk Amerikaanse roots-muziek hoort op zijn oude radio. Ondanks dat hij geen woord Engels spreekt, besluit Schultze terstonds naar Louisiana te reizen, op zoek naar zijn nieuwe liefde. Magische film.

Kriterion vertoont al jarenlang elke maandagavond haar favoriete Moderne Klassiekers voor €5, elke maand in een ander thema. Zo werden in mei, ter afscheid van de 35mm-film, vier films vertoond die allen ooit lange tijd in Kriterion draaiden. In september vangt het Moderne Klassieker-seizoen weer aan.

Elke maandagavond om 22:00
Prijs: €5,-